Husker du å slette data når du kjøper ny PC?


Husker du å slette data når du kjøper ny PC/Harddisk

Om du er som alt for mange av oss, så tenker man ikke så mye på å slette data når man har kjøpt ny PC/Mac. Nyanskaffelsen får «kremplassen», og det gamle «vidunderet» får en plass lengst inn i ett skap eller på loftet (i den såkalte kjekt-og-ha haugen).

Her står den og mimrer for seg selv, helt til den dagen du innser at du ikke lenger har behov for den, og den ender sine dager på nærmeste el-retur ordning.

Tenker du noen gang på å slette eller skru ut harddisken før du kaster maskinen? Eller går den rett i søppel? Her er noen gode grunner til å ta seg de ekstra to minuttene før du kasserer datautstyr:

1: For uvedkommende er det en smal sak å finne en PC på «dynga» å hente ut ALLE data.

  • Dette betyr at uvedkommende har fri tilgang til dine private familiebilder, din Internetthistorikk og i verste fall en liste med alle dine brukernavn og passord. Et perfekt utgangspunkt for ID tyveri. En mann fra England lærte seg dette på den harde måten, etter at alle hans «overraskelser» til kona plutselig lå på Internett. Ett 50 talls svært intime bilder.

2: Du kan bruke harddisken igjen!

  • Den gamle harddisken er sannsynligvis ikke ødelagt, og kan således brukes igjen. Kjøp deg et rimelig «harddisk-skall» med USB tilgang til Kr 34,- og du helt plutselig en ekstern harddisk og masse ekstra lagringsplass. Dersom du hadde lagret data fra tidligere, vil disse også raskt kunne overføres til din nye datamaskin.

Slette dataDersom du likevel velger å kaste datautstyret, bør du benytte ett program som virkelig sletter alle data. Enten via lav-level formatering eller via programvare som overskriver gjentatte ganger (drive wipe). Uavhengig av om du benytter Mac, PC eller nettbrett bør du huske at andre KAN misbruke dine dokumenter.

  • ID tyveri
  • Publisering av private bilder
  • Industrispionasje (om du har jobbdokumenter)
  • Bilder av barn!!!! (Det finnes mange skumle mennesker der ute)
  • Finne alle dine brukernavn/passord
  • Lese privat E-post (ved. For eksempel Outlook filer e.l.)

Det finnes en hel del andre ting man kan misbruke data til også naturligvis, men punktene nevnt ovenfor er vel de vi anser for å være de mest kritiske. Kontakt oss dersom du vil ha hjelp til å slette data, eller ta ut gamle harddisker og lignende. Vi bistår deg gjerne.

Serverhus LTD